duminică, 28 octombrie 2012

in asteptarea weekendului

vine frigul

sâmbătă, 27 octombrie 2012

audit energetic

Legislatie


Pretul crescand al combustibililor fosili, epuizarea resurselor naturale, situatia economica la nivelul tarii care trebuie sa importe petrol si gaze naturale, presiunea asupra bugetului familiilor, fenomenul de sera planetar care a luat proportii ingrijoratoare, racordarea la masurile adoptate de Uniunea Europeana, situeaza eficientizarea energetica a cladirilor civile in centrul preocuparilor guvernamentale.

Incepand din 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare Legea nr. 372/2005, privind performanta energetica a cladirilor, lege ce reprezinta transpunerea Directivei nr. 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor, iar la data de 21 februarie 2007 a intrat in vigoare Ordinul nr. 157/2007 din 01/02/2007 al Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, act ce reglementeaza tehnic metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor.

Conform art.12 din aceasta lege: pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/ proprietarului si se cuprinde in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor, totodata art. 13 prevede:

"Certificatul de performanta energetica a cladirii se elaboreaza cu respectarea legislatiei in vigoare pentru cladirile prevazute la articolul 7 (locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert si alte tipuri de cladiri consumatoare) care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate".

Deci fiecare proprietar de locuinta, daca doreste sa vanda sau sa inchirieze locuinta, va trebui sa prezinte un certificat de performanta energetica a cladirii.

Acest certificat contine detalii legate de calitatea energetica a cladirii, care ne ajuta sa calculam costurile viitoare de intretinere. Cine isi cumpara o casa sau isi inchiriaza un apartament are dreptul de a se documenta despre calitatea termica a acesteia.

Certificatul de performanta energetica a cladirii este eliberat de catre un auditor energetic atestat, in urma unei expertize energetice si este valabil zece ani de la data emiterii.

Prin Programul National de Reabilitare Termica a Cladirilor de Locuit, Guvernul Romaniei a stabilit un cadru legislativ care sa incurajeze, sa faciliteze si sa ajute in mod direct investitiile in reabilitarea termica a cladirilor.

Baza legislativa:

• Legea 372/2005 - privind performanta energetica a cladirilor publicata in M.O. partea I nr.1144 din 19.12.2005, intrata in vigoare pe 01.01.2007.

• Ordinul nr. 691 din 10.08.2007 - pentru aprobarea normelor metodologice privind performanta energetica a cladirilor publicata in M.O. partea I nr. 695 din 12.10.2007.

• Legea nr. 199/2000 - "Legea eficientei energetice" privind utilizarea eficienta a energiei.

• Ordonanta Guvernului Romaniei. nr. 29/2000 - privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice (in acord cu prevederile Protocolului de la Kyoto).

• Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 174/2002 - privind instituirea de masuri speciale pentru reabilitarea termica a unei cladiri de locuit multietajate.

• Ordonanta de Urgenta 18/2009 - privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.

2010 Audit Energetic

Legislatie

OUG 114/23.12.2009 aparuta in M.O. 919/29.12.2009 la Art. XV prevede amanarea obligativitatii certificatelor de performanta energetica in cazul vanzarii sau inchirierii locuintelor unifamiliale sau a apartamentelor pana la data de 01.01.2011.

De la 1 ianuarie 2011 orice cladire oferita spre vanzare sau inchiriere va trebui sa fie insotita de un certificat de performanta energetica, legea 372/2005

ORDONANTA DE URGENTA nr. 69/30.06.2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala

August 15th, 2011

2012 Certificatul energetic pentru locuinţe va fi impus atât la renovări majore, cât şi în anunţul de vânzare sau închiriere

Constructorii de clădiri noi vor fi obligaţi, de anul viitor, pentru a obţine autorizaţia de construire, să realizeze şi un studiu privind sistemele alternative de încălzire, iar certificatul energetic va fi impus atât la renovări majore, cât şi în anunţul de vânzare sau închiriere a unei locuinţe.

Prin renovare majoră a clădirilor existente se va înţelege acea lucrare efectuată la anvelopa clădirii şi/sau la sistemele tehnice ale acesteia, pentru care costurile depăşesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea, relevă un proiect de ordonanţă al Guvernului obţinut de MEDIAFAX.

În cazul renovării majore a clădirilor, proprietarii/administratorii acestora vor putea monta sisteme alternative de producere a energiei, în măsura în care prin proiect se stabileşte că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, funcţional şi economic.

Actul normativ stabileşte că în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru clădirile noi, pe lângă obligativitatea respectării cerinţelor minime de performanţă energetică, se va solicita, prin certificatul de urbanism emis de autorităţile locale, şi întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată.

Acestea pot fi sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse de energie regenerabilă, sisteme de încălzire sau de răcire centralizate sau de bloc, pompe de căldură sau cogenerare.

Studiul va trebui să completeze documentaţia tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor.

Obligaţia realizării acestui studiu va fi impusă începând cu anul viitor.

Actul normativ mai stabileşte că certificatul de performanţă energetică a clădirii va fi impus atât pentru clădirile care se construiesc, vând sau închiriază, dar şi pentru cele care vor fi supuse renovărilor majore.

Acest certificat, valabil zece ani, cuprinde valoarea consumurilor energetice şi de emisii CO2, care permit investitorului/proprietarului/ administratorului să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii.

Certificatul va trebuie însă să includă şi recomandări de reducere a consumurilor energetice.

“Pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau închiriază, investitorul/ proprietarul/ administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului, astfel încât acesta să ia la cunoştinţă despre performanţa energetică. La data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la autoritatea fiscală competentă o copie a certificatului energetic”, se arată în document.

Contractele de vânzare-cumpărare, precum şi cele de închiriere încheiate fără respectarea acestei obligaţii vor fi considerate nule de drept.

De asemenea, în anunţurile de vânzare sau închiriere a clădirilor/ unităţilor de clădire, investitorul/ proprietarul/ administratorul va fi obligat să prezinte şi informaţii specificate în certificat privind clasa energetică, consumul total specific de energie şi indicele de emisii echivalent CO2.

În cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice, precum şi în cazul clădirilor în care funcţionează instituţii care prestează servicii publice, certificatul va trebui afişat într-un loc accesibil şi vizibil publicului. Începând cu 9 iulie 2015, această obligaţie va fi valabilă şi pentru clădirile cu o suprafaţă utilă totală de peste 250 metri pătraţi aflate în proprietatea/ administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice.

Certificarea şi auditarea energetică a clădirilor sunt realizate de auditori energetici atestaţi pe grade profesionale de către Ministerul Dezvoltării Regionale.

Documentul mai prevede că, în scopul reducerii consumului de energie şi al limitării emisiilor de dioxid de carbon, vor fi efectuate inspecţii periodice, la intervale de cinci ani, la sistemele de încălzire echipate cu cazane care utilizează combustibil lichid sau solid neregenerabil, cu puterea nominală de 20-100 kW, ori alte tipuri de combustibil, precum şi inspecţii la intervale de doi ani la sistemele de încălzire echipate cu cazane cu puterea nominală mai mare de 100 kW.

Pentru sistemele de încălzire echipate cu cazane care utilizează combustibil gazos, inspecţia periodică va fi efectuată la intervale de patru ani.

Prin inspecţia totală a ansamblului instalaţiilor de încălzire, experţii tehnici atestaţi vor redacta un raport prin care vor recomanda utilizatorilor înlocuirea sau modificarea sistemului de încălzire şi preparare a apei calde de consum, precum şi soluţii alternative.

Amenzile aplicate pentru nerespectarea tuturor acestor obligaţii vor porni de la 2.500 lei şi vor ajunge la 20.000 lei.

Cu excepţia studiului privind sistemele alternative de încălzire pentru clădirile noi, toate modificările vor intra în vigoare la 60 zile de la data publicării ordonanţei în Monitorul Oficial. De la acea dată, investitorii şi proiectanţii vor fi obligaţi să dispună măsuri prin care să se asigure că, începând cu 31 decembrie 2020, clădirile pentru care este efectuată recepţia la terminarea lucrărilor vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Sursa mediafax

Fii propriul tau doctor!

Program de recuperare in Spondiloza Cervicala Duminica, Septembrie 13, 2009 Spondiloza cervicala – atroza localizata la nivelul elementelor anatomice din regiunea cervicala a coloanei vertebrale se manifesta prin limitarea miscarilor corpului si prin dureri ce pot iradia si in zonele scapulare, pana in maini. Anatomic se ingusteaza spatiul canalului rahidian prin osificare si implicit apare presiunea pe nerv. Simptomalogie si cauze – aceasta afectiune poate provoca dureri de cap, ameteli, tulburari ale regimului circulator cerebral, tulburari auriculare, iar la persoanele varstnice – stari depresive. Obiective folosite in tratament - prin gimnastica medicala se urmareste : tonifierea musculaturii cervicale, combaterea dezechilibrului static postural, dezvoltarea mobilitatii coloanei vertebrale la nivelul acestei regiuni. Observatie – in timpul executarii miscarilor cu capul pot aparea stari vertiginoase si se recomanda ca exercitiile sa se execute in ritm lent si cu ochii deschisi. Exercitii de gimnastica medicala : I – din pozitia decubit dorsal – cu genunchii indoiti si talpile pe sol : Ex. 1 – ducerea barbiei in piept , fara ridicare capului de pe sol ( impingerea barbiei in sus ) – de 10 ori; Ex. 2 – inclinarea capului spre dreapta si spre stanga cu tendinta de a lipi urechea de umar – de 10 ori; Ex. 3 – rasucirea capului spre dreapta si spre stanga – de 10 ori ( miscarea se realizeaza descriind un arc de cerc cu barbia, de la un umar spre celalalt ); Ex. 4 – ridica barbia coborand umerii pe sol, apoi coboara barbia cu ceafa lipita de sol si ridica umerii de pe sol – de 8 ori; Ex. 5 – exercitii de ridicare a omoplatilor si de oborare a omoplatilor ( cu ceafa lipita de sol, cu capul in rotatie si urechea pe sol se apropie barbia de umar, din rotatie – dreapta apoi stanga – se ridica usor capul de pe sol cu barbia proiectata inainte ) – toate de 10 ori; Ex. 6 – cu mainile sub ceafa , ridica capul si intinde bratele – de 10 ori ; II – din pozitia decubit ventral ( culcat pe abdomen )– mainile incrucisate sub barbie: Ex. 1 – asezarea succesiva a barbiei si a fruntii pe maini – de 10 ori ; Ex. 2 – ducerea barbiei spre umarul stang, apoi spre cel drept – de 10 ori; Ex. 3 – cu bratele intinse si fruntea sprijinita pe sol se ridica capul de pe sol, cu „dubla barbie „ – de 10 ori; III – din pozitia decubit lateral: Ex. 1 – ridicarea capului cu tendinta de a apropia urechea de umar – de 8 ori ; Ex. 2 – capul sprijinit pe o mana , apasarea capului in jos – de 8 ori; * aceste exercitii se executa pe partea dreapta si pe partea stanga IV – exercitii de gimnastica medicala – corectiva: Ex. 1 – mers cu o carte pe cap – 10 m ; Ex. 2 – mers fandat cu un baston fixat la nivelul omoplatilor – 5 m; Ex. 3 – cu bastonul tinut la spate de la capete , executa mers cu extensia bratelor si ducerea bastonului inapoi – 10m; Ex. 4 – din mers , executa extensii a bratelor cu arcuire sus si lateral – de 10 ori pe distanta de 8 – 10 m; Ex. 5 - cu bastonul tinut la ambele capete, executa ducerea bastonului sus , cu arcuirea bratelor ( privirea urmareste bastonul ) – de 10 ori ; Ex. 6 – bastonul sprijinit pe omoplati , executa aplecarea trunchiului inainte la 40˚ – 50˚, cu arcuire si capul sus – revenire – de 10 ori; V - din pozitia pe genunchi si sprijin pe palme (patrupedie ): Ex. 1 – indoirea coatelor cu coborarea pieptului si ridicarea capului cu privirea inainte si intinderea coatelor – de 10 ori; Ex. 2 – indoirea coatelor cu ridicarea alternativa a unui picior intins inapoi – revenire – de 10 ori ( capul sus ); Ex. 3 – ridicarea bratului si piciorului opus – revenire – de 10 ori, (se repeta cu membrele de cealalta parte ) – capul sus; Ex. 4 – mers in patru labe, cu capul sus si privirea inainte – de 10 ori. Se vor evita exercitiile de flexie ale trunchiului si se va corecta permanent pozitia spatelui, care trebuie sa se mentina drept, cu umerii trasi in jos si spre inapoi. Exercitiile vor fi facute de 4 ori pe saptamana cu o zi pauza intre ele ( o zi da , o zi nu ). Dupa 30 de zile se vor face 2 sedinte pe zi cu doua zile pauza ( de 3 ori pe saptamana ). Functie de simptome se va stabili programul pentru cea de-a III-a luna . Nu se recomanda manipulari cu exceptia tractiunii usoare in ax(Sohier). In faza dureroasa se foloseste electroterapia antalgica. Se face masaj decontacturant . Bibliografie: VADE-MECUM DE KINESITHERAPIE;Y HARDEZ ET COLAB;ed MALOINE E.CRISTEA:TERAPIA PRIN MISCARE;ed MEDICALA autor Mihai Lucas, kinetoterapeutCategoria → Kinetoterapie 9 Comentarii adauga unul → 2010 Septembrie 17 lascu simona permalink beton .aveti dreptate.ex sunt super eficace. 2010 Septembrie 17 lascu simona permalink sunt complet intepenita dar am reusit sa execut ceva din exercitii .am probl asta de zece ani cca si am 35 ani.apare dispare 2010 Octombrie 28 Medic reumatolog permalink Buna Sunt medic reumatolog si profesor la Facultatea de Kinetoterapie din Bucuresti (ANEFS). Exercitiile folosite in acest site pentru spondiloza cervicala sunt corecte si foarte eficiente. Dar rugamintea mea este ca aceste exercitii sa nu fie facute fara supravegherea unui medic sau unui kinetoterapeut. Este nerecomandata din punctul de vedere ca pacientul poate sa faca exercitiile gresit fara sa observe. Va pot sa va recomand cateva centre din Bucuresti care sunt specializate in recuperarea spondilozei cervicale si anume: Centrul Kinetomedica, Centrul Al fizio kinetix – din Bucuresti, Elipetromed din Piatra Neamt, Kinetand din Oradea. Eu personal ii cunosc pe toti care lucreaza in aceste centre fiind fosti studenti ai mei. 2010 Octombrie 28 Medic reumatolog permalink Imi pare rau ca am gresit la textul de mai sus si vroiam sa ma exprim altfel: Dar rugamintea mea este ca aceste exercitii sa nu le faceti fara supraveghere a unui medic sau unui kinetoterapeut din cauza ca pacientul poate sa faca exercitiile gresit fara sa observe. Si vroiam sa adaug inca 2 cabinete medicale care trateaza spondiloza cervicala cu kinetoterapie si anume: CMI Dr.Constantinescu Vlad din Bucuresti si cabinetul Alfakinetic – din Bucuresti 2011 Februarie 19 Carmen permalink Ati putea publica si cateva exercitii pentru hernie de disc cervicala? 2011 Februarie 20 anka permalink buna..ma numesc anca…si am incercat sa fac programul de exercitii de mai sus, deoarece am si eu probleme cu spondiloza cervicala… dar nu reusesc sa le fac pana la capat pt. ca pe langa starile vertiginoase care apar ma ia si cu niste stari puternice de voma…si nu mai pot continua…si atunci intreb… e normal sa fie asa?…va multumesc!.. 2011 Iulie 29 paris mari kinetoterapeut ,prof ed fizica permalink exercitiile sunt foarte bune insa trebuie efectuate la inceput sub supravegherea unui kinetoterapeut .odata invatate atit ex cit si corectarile adiacente aceste exercitii pot fi executate sistematic acasa dupa un program deasemeni recomandat de kinetoterapeut.va doresc multa sanatate!!!!!! 2011 August 25 Daniela permalink Imi puteti recomanda ceva cabinet de kinetoterapie in ClujNapoca? Multumes 2011 August 26 marika permalink IN BRASOV SE GASESTE CABINET DE KINETOTERAPIE? Click here to cancel reply. Raspunde Nume (obligatoriu): Email (obligatoriu):[NU va fi facut public] Website: Comentariu: Nota: Puteti utiliza XHTML in comentarii. Adresa de email NU va fi publicata. Sanatate, bucurie, fericire. vindeca-te.ro Ultimele articole Idei pentru prevenirea si reducerea stress-ului Stresul: pentru sau contra? NOU – Camin Rezidential Persoane Varsnice “SF. PARASCHIVA” Actiune caritabila pentru Caminul de Persoane cu Handicap Comanesti Festivalul Body Mind and Spirit Ultimele Comentarii Roxana on Lordoza – exercitii de gimnastica corectiva adrian on Lordoza – exercitii de gimnastica corectiva Roxana on Lordoza – exercitii de gimnastica corectiva flo on Lordoza – exercitii de gimnastica corectiva admin on Apisan forte – un remediul naturist eficient Categorii Aikido Alimentatie Auto-vindecare Diverse Kinetoterapie Life Care Parinti Sanatate inscrie-te fii la curent. E-mail: Abonare Dezabonare  Termeni și condiții Copyright 2011 vindeca-te